Prečo nie normálne tenisky

Pretože do svojho výkonu chceš dať maximum. Cyklistické topánky ti zaistia optimálny prenos sily a tlaku z nôh do pedálov a samotná jazda pre teba tak bude omnoho jednoduchšia. Naviac sú vyrobené z kvalitných materiálov a disponujú odvetrávaním, čo oceníš pri namáhavom stúpaniu a vtedy, keď si to pofrčíš strmhlav z kopca.

Kúzlo cyklo obuvi

Kúzlo cyklo topánok však spočíva predovšetkým v podrážke. Príliš tvrdé a umelé zmesi ťa vo vlhku na pedáloch jednoducho neudržia. Pre bezpečnú a pohodlnú jazdu to chce podrážku z kvalitnej gumovej zmesi, s ktorou doslova nepohne ani klzké bahno.

Niektorí cyklisti si s topánkami moc hlavu nelámu a na bike sadnú trebárs v bežeckých topánkach. Nie je to nič proti ničomu, pokiaľ trénujú na triatlon, alebo trebárs idú pár kilometrov k bežeckej trati, kde si zabehajú, a na bicykli sa zase odvezú domov. Jednoduché a logické. Maj ale na pamati, že podrážka bežeckých topánok je super na behanie, outdoorových topánok na chodenie v teréne. Neznamená to, že je 100% vhodná aj na bike.

Pokiaľ už máš vyriešené dilema pedálov – či ísť do klasických, alebo nášľapných pedálov, už sa nemusíš toľko trápiť s výberom správneho typu topánok na bicykel.

Cyklo topánky s nášľapným systémom: s bicyklom jedno telo

Zhora klasická cyklistická obuv, ale stačí pohľad z druhej strany a je všetko jasné. V prednej časti podrážky SPD cyklo tretier nájdeš otvory, ktoré sú kompatibilné s nášľapnými pedálmi. Jednoducho do nich idú zacvaknúť, to z teba a tvojho biku urobí jeden stroj.

Skĺznutie z pedálov je vylúčené a ty naplno využívaš všetku svoju silu pri šliapaní v každom smere. Tak perfektne, ako tretra zapadá do pedálov, sedí vďaka svojmu tvaru aj na nohe. Spojenie s bikom v jedno telo oceníš nielen pri enduro a all mountain trailoch.

Obuv bez nášľapného systému: šliapanie podľa priania

Súboj SPD a flat pedálov rozdeľuje ľudí ako káva s mliekom alebo bez. Nemá víťaza a v každom tábore sa nájdu zarytí odporcovia toho opačného. Pokiaľ si fanúšik pedálovej klasiky a zároveň si užívaš freeride a zjazdy alebo dirt jump a street, budú sa ti hodiť cyklo topánky na flat pedále.

Zaujme ťa ich trendy design, vďaka ktorému topánky ľahko skombinuješ so zbytkom outfitu, až už robíš v lese a na sídlisku triky na biku, alebo ideš mestom peši na zmrzlinu.

U cyklistických topánok na klasické pedále je materiál podrážky ešte dôležitejší než u SPD tretier. Potrebuješ mať istotu, že sa ti noha nezošmykne pri downhille, zároveň sú situácie, keď pevné spojenie s bikom vážne nechceš.

Pohodlný systém zapínania

Každá obuv musí na nohe dobre sedieť. Detail robí celok, a preto je dôležitý aj kvalitný systém zapínania cyklo obuvi. U cestných tretier sa často stretneš s tzv. BOA systémom upínania, kde sa obuv uťahuje pomocou odolného oceľového lanka, ktoré sa ovláda plastovým kolieskom. Výnimkou nie je ani pásik zakončený račňovou prackou, často v kombinácii so suchými zipsami.

Tieto varianty môžeš vidieť predovšetkým u profi pretekárov. U rekreačnej obuvi na bicykel a obuvi, ktorá je kombinovaná pre bicykel a turistiku, si potom nájdeš zapínanie pomocou šnúrok a suchých zipsov alebo ich kombináciou. Výhodou je, že si utiahnutie perfektne prispôsobíš chodidlu a danej aktivite.

Správna veľkosť, presne zmeraná

Pri kúpe topánok na e-shope nestrieľaj od boku a nepodceň ani výber správnej veľkosti. Pomôže ti jednoduchý fígeľ: šliapni si tak, aby bola tvoja pata opretá o niečo kolmého k podložke. Potom svoje chodidlo obkresli a zmeraj dĺžku od zafixovanej paty k najvzdialenejšiemu prstu (najčastejšie palcu). Dostaneš presný obrázok o tom, ako veľkú máš nohu.

Veľkosť cyklo topánok vs. veľkosť normálnych topánok

Možno ťa to prekvapí, ale čo sa veľkosti týka, cyklistické topánky by nemali byť „tak akurát“. Pri jazde na bicykli sa totiž noha chová inak – prekrví sa a ľahko naberie na objeme. Z topánok, ktoré ti pri nasadnutí na bike boli akurát, sa v polke trailu stanú tlačiace a nepohodlné malé topánočky.

Neboj sa preto (menšieho) nadmerku. Nevyberáš lodičky na ples, pri šliapaní do pedálov fakt nerieš, či tvoje chodidlo vypadá máličko vačšie než normálne. Samozrejme to moc neprežeň, aby sa ti cyklo obuv nevyzúvala na flat pedáloch ani pri použití nášľapného systému a pohybu nohy smerom nahor.

Pokiaľ vyberáš a nevieš si rady s veľkosťou alebo typom tých pravých cyklo topánok, ozvi sa nám na info@topontrail.sk alebo nám zavolaj na číslo +421 775 080 863. Cyklo topánky sú naše srdcovka, radi ti poradíme.