Dožeň fyzičku a urči si svoje ciele

S prípravou na novú bikovú sezónu by sa malo začať už niekedy v decembri behaním, plávaním... Nestalo sa tak? Nič sa nedeje, budúci rok sa snaž polepšiť. Zimné tréningy sú totiž skvelým spôsobom, ako vychytať muchy z predchádzajúcej sezóny.

Pokiaľ sa v nadchádzajúcej sezóne chystáš pritlačiť na pílu a dosiahnúť vysokých cieľov, niaky ten týždeň trochu behaj, posiluj alebo si obuj outdoor topánky a zdolaj pár horských vrcholov po svojích.

Nemusíš priam mieriť na stupne víťazov Giro d'Italia, aj malý obecný cyklo závod o pohár starostu alebo naučenie sa novým trikom môže byť tvoj cieľ. Dôležité je sa na naň behom tréningu sústrediť.

Skontroluj stav a funkčnosť bicykla

Aby po pár (kilo)metroch nedošlo k zisteniu, že ďalej už to kvôli zlému technickému stavu bicykla nejde, urob jeho kontrolu.

Tlak v pneumatikách

Kontrolným okom mrkni najskôr na vzorok plášťov. Pokiaľ vypadajú, že novú sezónu v pohode odjazdia, pusť sa do natlakovania plášťov, nech ti to husto šlape do kopca a dobre brzdí pri downhille.

Vycentrované koleso

Než začneš hádzať backflipy a točiť tailwhipy, nauč sa tento trik: polož bike tak, aby stál na riadítkách a sedadle. Roztoč obe kolesá a sleduj pohyb ráfikov. Ubiehá do stran a opisuje tvar osmičky? Ak nie si práve kamarát s centrovaciou vidlicou, navštiv servis.

Funkčné brzdy

Správne nastavené brzdy musia po stlačení páčky reagovať už v polke cesty k riaditkám. Jednoduché premačknutie páčiek až nadoraz signalizuje brzdy, na ktoré nie je radno spoliehať. Stačí ale dotiahnutie lanka, prípadne návšteva servisu kvôli odvzdušneniu hydraulických bŕzd a môžeš to rozfrčať. Teda zabrzdiť.

Premazaná reťaz

Vyskúšaj, či reťaz dobre radí a nepreskakuje. Vyčistíš ho starou zubnou kefkou a handričkou, potom príde na radu špeciálny olej na reťaz. Poznáš to, kto maže, ten ide, a preto správne premazanie reťaze nepodceňuj.

Nastavenie odpruženej vidlice a tlmiča

Na road bike ťa moc neužije, zato na adrenalín v teréne ano? Skontroluj, či odpružená vidlica pruží ako má a či vnútorné nohy vidlice nevolajú po suchej handre a tesnenia po silikónovom oleji.

Vylaď svoj cyklo outfit

Pre niektorých čerešnička na torte, pre iné základ výbavy. V novom cyklo oblečení sezónu odštartuješ s ešte vačšiou chuťou. Vyber si vzdušné kúsky, v ktorých ti bude pohodlne aj pri poriadnom výšlape v nekonečnom kopci. Zahrňuje tvôj plán na ďalšiu cyklo sezónu jazdu v extrémnejších podmienkach – v bahne, rozbahnenom teréne a kalužiach? Spoľahni sa na superodolnú kombinézu.

Šlapni na jar do pedálov v novom. Pokiaľ napríklad hodláš skúšať inú cyklo disciplínu, kúp si nové cyklo topánky. Nie všetky cyklo topánky na street sa totiž hodia pre enduro a podobne.

Daj biku poriadne zabrať

Akonáhle počasie dovolí, vyraz na prvý bike trip, závod alebo iba kondičný pojazd so všetkou slávou. Kontrolou a prípadným servisom biku vdýchneš nový život a seba psychicky pripravíš na tohtoročné super výkony.