Na bicykli s najmenšími

Všetko sa odvíja od veku tvojho detského spolu výletníka. Pre ležiacich, spiacich drobcov sa ti bude hodiť špeciálny kočík – vozík za bicykel. Našliapeš sa síce poriadne, ale čo človek neurobí pre spokojnosť nemluvniatka. Ďalší level je batoľa v detskej sedačke na bicykel. Vyber stabilný kúsok a pri spoločnej jazde počítaj s tým, že ti dieťa svojím naklánením, kopaním nohami a zosunutím tela pri usnutí trochu naruší rovnováhu.

Samostatní malí bikeri

Pokiaľ má tvoj malý cyklopartiak vlastný bicykel a nie je ho ani treba ťahať na tyči, začína konečne tá pravá cyklistika. Pamataj na pár zásad, ako to urobiť, aby sa tvoja vášeň pre bike preniesla na budúcu generáciu cyklo nadšencov.

1. Dobre ich vybav

Pozri sa na svoju cyklo výbavu: bike za toľko, že by si za to dedo kúpil auto, helma, ktorá ťa ochráni snáď aj pri páde z vesmíru, vymakané cyklo topánky, vyladený cyklo outfit?

Nechci po malých bikeroch, aby podávali výkony v plátených topánkach na piesok a zaobstaraj im výbavičku, s ktorou sa budú cítiť ako praví jazdci, ešte skôr než nasadnú na bicykel. Detské topánky na bicykel frajersky vypadajú (čo malí bikeri ocenia), ľahko sa obúvajú a vyzúvajú a ich podrážka skvelo drží na pedále a zaisťuje tak ďaleko bezpečnejšiu jazdu (čo ocenia rodičia).

Kvalitná prilba na bicykel je ale základ, bez ktorej tej svojej ratolesti nedovoľ ani z garáže.

2. Neodraď ich

„A kedy tam už budeme?“ – túto otázku desaťkrát za hodinu počúvať nechceš. Preto vyberaj vždy takú trasu, ktorú tvoj malý cyklo parťák alebo parťačka zvládne. Ideálne sú najskor rovné úseky cyklo trailov niekde popri rieke, postupne pridávaj malé stúpania a sleduj, čo to s malým bikerom robí.

Pestrosť trasy je taktiež super vec. Deti namotivuješ tým, že cestou stretnete (a samozrejme navštívite) detské ihrisko alebo stánok s točenou zmrzlinou. Nepojdete len po asfalte, ale strihnete to i cez zjazdnú poľnú cestu a les a možno si urobíte malý piknik. I keď to nebude o downhill výzvach, uvidíš, že aj ty si to užiješ.

3. Nezakazuj im vyblbnúť sa

Práve striedanie terénu umožní zdravé blbnutie na biku. Ber to tak, že každý bahnitý úsek ponúka prípravu na neskoršie enduro. Nezakazuj malým cyklistom s chuťou prejsť kalužami alebo si nacvičiť šmyky. Skúsenejší malí bikeri budú mať aj pri prejdení koreňa v lese pocit skoku. Čo ty vieš, možno v tom malom tele spí vášeň pre dirt jump.

Pokiaľ máš z prvej „mimocyklochodníkovej“ výpravy s dieťaťom obavy, vezmi ho predtým na niaky pumptrack, kde si natrénuje kopčeky a ostrejšie zatáčky a poriadne sa vyblbne(te).

Cieľ misie

Hlavnou úlohou cyklovýletov s deťmi je zoznámiť ich s tým, ako sa bicykel v rôznom teréne a situáciách chová, a odbúrať prípadný prvotný strach (svoj i dieťaťa). Nepreceňuj, ale ani nepodceňuj ich výdrž, silu a schopnosti. Jedine sebaistý cyklista, až už malý, alebo veľký, ktorý má bike pod kontrolou, svoje výkony môže posúvať na ďalšie levely.