Zasiahol ťa hit posledných rokov, gravel bike? Trochu sa podobá cyklokrosu a trochu cestnému bicyklu a je to super parťák na dlhšie túry a cestné zjazdy. Mrkni na článok, zisti, čo stojí za popularitou gravel biku, a uisti sa, že sa hodí presne pre tvoj štýl jazdy. 

Ako rozoznáš gravel bike od cyklokrosu a cestného bicykla

Na prvý pohľad to možno nie je práve do očí bijúce, ale keď sa pozrieš pozornejšie, všimneš si minimálne trochu tlstejších plášťov, než aké by sa dali čakať u bežných závodných bicyklov. Tvojej pozornosti určite neunikne ani širšia predná vidlica a zadná stavba.

Tlsté gumy, pevná vidlica (nájdeš ale i gravel biky s odpruženou) a ríadítka barany z gravelu ešte nerobia cyklokros. Gravel bike je jednoducho univerzálny bike, kombinácia všetkých možných druhov, ale s vyšperkovanými vlastnosťami s dôrazom na maximálny komfort jazdca.

Ako vybrať gravel bike podľa jeho hmotnosti

V prvej rade sa priprav na to, že gravel je podstatne ťažší než cyklokros. Pokiaľ je to pre teba nepríjemné prekvapenie, zakúp si model s karbonovým rámom, ktorý ti zaručí najnižšiu možnú hmotnosť, super pohodlie, ale aj väčší úbytok financií. Naviac vo chvíli, keď budeš chcieť bike dovybaviť niakou tou bagážou, počítaj s horšiou stabilitou

Možno teda radšej zvoľ oceľ alebo dural. Oceľové rámy majú vyššiu hmotnosť a vypadajú trochu retro. Zato dural je ľahký a má skvelé vlastnosti. Niet divu, že patrí medzi najčastejšie materiály, naviac poteší fajn cenou.

S gravelom jazdi na štrku a na pohodu

Svoj názov získal gravel bike podľa toho, na čo je primárne určený. Po slovensky gravel znamená štrk, a to jednoducho znamená, že na štrkových cestách si s nim užiješ najviac. Gravel bikepoloženejšiu vidlici, ktorá ti zaistí skvelú stabilitu, aj keď si to pofrčíš na kamíenkoch.

Štýl jazdy gravel vs. cyklokros vs. cestný bicykel

Zatiaľčo s cyklokrosovým bikom sa bez problémov zahryzneš do väčších výziev a náročnejšieho terénu, gravel je skôr pre terén miernejší. Na asfalte, poľnej a lesnej ceste si zajazdíš kráľovsky.

Chystáš sa na jazdu výhradne po ceste? Nasaď kolesá s pneumatikami s minimálnym dezénom na gravel bike,  alebo galuskami a pôjdeš ako diabol. Nejlepší silniční kola gravel sice neprekoná, ale na asfalte si vedie nezrovnateľne lepšie než horský bike.

Gravel a náročný terén

Robustná predná vidlica a zadná stavba rámu ti sice umožní jazdiť aj na širších terénnych pneumatikách, vyhni sa ale koreňom, výmolom a podobným nerovnostiam. Vo chvíli, keď nemáš odpruženú prednú vidlicu, v náročnejšiom teréne sa ti zase tak dobre jazdiť nebude. 

Pokiaľ rád prekonávaš náročné výzvy, zožeň si model s predným odpružením, prípadne sa rovno pusť do  zostavenia biku na mieru. Maj ale na pamäti, že pre jazdu v skutečne náročnom teréne ti lepšie poslúží iný typ bicykla.

Gravel bike downhill

Gravel ťa poteší počtom prevodov. Zatiaľčo cyklokros má často len jednoprevodník, gravel má buď jednoplacku s vysokorozsahovými pastorkami, alebo dvojprevodník. Vďaka tomu sa ti bude prudší kopec nielen dobre vyšlapávať, ale taktiež zjazdovať. 

Mrkni na článok, nech vieš, ako začať s downhillom a moc sa nerozsekať.

Pokiaľ má tvoj model naviac teleskopickú sedlovku, tým lepšie. Práve pri zjazdoch oceníš väčšiu hmotnosť gravelu. Je podstatne stabilnejší než cestný bicykel a zjazdy sú tak vážne parádne.

Zakúp si vhodné gravel tretry a ďalšiu výbavičku

Tak ako u každej cyklo obuvi aj tu platí pravidlo „vyberaj podľa štýlu jazdy“. Na trhu nájdeš špeciálne gravel tretry, s ktorými nešliapneš vedľa. Pokiaľ ale vieš, že si s chuťou strihneš aj downhill, mrkni sa po cyklo topánkach na zjazd a freeride. Sú ďaleko univerzálnejšie, podržia na štrku i v teréne a parádu s nimi narobíš aj na prechádzke pešo. 

Striedaš gravel a MTB? Vybav sa cyklo topánkami na all mountain, ktoré si poradia v ktoromkoľvek teréne.

Pretože na gravelu nájdeš nielen úchyty na košíky, ale taktiež nosiče na batožinu, na dlhšie výlety a túry si zbaľ všetko potrebné do špeciálnych brašien na bicykel

Uži si rodinnú idylku i samostatný tréning

Gravel bike je skvelý bike na vytrvalostné tréningy a posúaání hranic vlastných schopností. Rovnako tak sa ale hodí aj pro celú rodinu, ktorá si dá rada trochu do tela a vyšliapne si na dlhší výlet. Cesta, pole aj lesy budú iba vaše.