Spoľahlivá výbava

Freeride a zjazd nie je zas taká veda, ale niektoré veci rozhodne nepodceň. Či už kvoli bezpečnosti, tak pre ten správny prežitok.

Downhill bike

Aj keď sa ti zdá, že ti to na klasickom MTB z kopca fičí pekne, tak na špeciálnom zjazdovom celoodpruženom biku s takmer dvojnásobnou výškou zdvihov na vidlici i na zadnom tlmiči zažiješ ten pravý downhill.

Skôr než investuješ, vyskúšaj si downhillový bicykel „nanečisto“ v niektorom z Bike parkov. Uvidíš, ako ťa skúšobný zjazd chytí, a podľa toho sa rozhodneš, čo ďalej.

Helma na zjazd

Helma je základ, to vie aj malé dieťa na odrážadle. Nie je treba mať zvláštnu fantáziu, predstava toho, čo by sa ti bez naozaj kvalitne prilby na bicykel mohlo pri adrenalínovom jazdení všelijakých terénov stať, je dosť farebná.


Vyber si medzi integrálnymi helmami, ktoré ochránia celú hlavu vrátane brady. Už dávno nie sú doménou iba motorkárov, s fullface helmami v teréne stretneš veľa cyklo kolegov freeriderov.

Chrániče

Tak ako helma udrží pohromade hlavu,  chrbtové chrániče chrbát, lakťové chrániče lakte a tie kolenné kolena. Pri downhille sa nehrá na to, že chrániče na bike sú iba pre začiatočníkov. Mal by ich mať každý závodnik a zjazdár, ktorý nechce riskovať, že si zajazdí iba raz.

Cyklo obuv na downhill

Tvrdé podmienky v teréne vyžadujú ťažký kaliber aj čo sa týka cyklistických topánok. Dôležitá je podrážka, chceš totiž jazdiť z kopca, nie z pedálov. Spoľahlivé cyklo topánky na zjazd sa vyznačujú podrážkami z gumové zmesi, ktorá zabráni nechcenému skĺznutiu nohy pri otrasoch a následnej strate rovnováhy a kontroly nad bikom. Pokiaľ chceš mať 100% istotu, že sa ti noha z pedálov nepohne, vsaď na SPD cyklo topánky na zjazd.

Príprava na prvý zjazd

Takže vytlačiť bike na poriadný kopec (najvačší frajeri si kopec vyšliapnú na biku), nadýchnuť sa a zísť dole tak, aby srdce takmer vyskočilo z tela. To by bolo tak v kocke, ako na downhill. V praxi daj ale predovšetkým na odhad vlastných síl.

Rýchlosť s rozumom!

Prvý zjazd na neznámom mieste je o obhliadke terénu a trasy, úplne prvý zjazd je o zvládnutí techniky. Jazdi tak, na čo sa cítiš, aj keď sa ti to bude neskor zdať ako slimačie tempo. Zoznam sa s hrbolmi, koreňmi a všetkým, čo ti stojí v ceste a druhú jazdu už pôjdeš sebavedomejšie. Vobec nie je od veci najskor jazdiť rovnakú trasu, získaš aspoň istotu a uvidíš, ako sa vo výkone posúvaš.

Prvé skoky

Než si na nejakom koreni alebo vyvýšeninke po prvý krát poriadne vyskočíš, prejdi cez ňu pomaly. Povie ti to dosť o tom, na čo sa pripraviť v plnej rýchlosti. Až sa na to budeš cítiť, začni pridvihovať predné koleso, bunny hop na seba nenechá dlho čakať.

Umenie padať

Priprav sa i na to, že občas spadneš, downhill proste nie je  o kľudnom povozeníčku na biku. Rada ako predísť zraneniu sposobenému bicyklom, ktoré sa na teba pri páde zrúti, je ho jednoducho odhodiť. Hovorí sa to ľahko, robí ťažko, jednak kvoli rýchlosti momentu, jednak preto, že na bike padli dve výplaty. Čo sa týka najlepšej možnej polohy, pokus sa pri páde schúliť.

Pokiaľ ti na kopci pripadalo, že máš až moc chráničov, toto je chvíľa, keď si za ne budeš ďakovať.

Downhill naplno

Žiadny učený z neba nespadol, z biku ich ale zletelo dosť. Preto je doležité myslieť na bezpečnosť viac než na to, ako vysoko sa ti podarí skočiť a ako rýchlo zjazdíš strmý lesný úsek. Uži si zjazd naplno, ale nesnaž sa o crash testy cyklo vybavenie a vlastného tela.