Pokiaľ kolesá tvojho biku potrebujú po dlšej pauze menší refresh, vezmi pumpičku a pusti sa do hustenia. Ale ako moc nahustiť? Stačí málo, alebo je lepšie kolesá nafúkať poriadne? Dbaj preto na pár zásad, ako hustiť horský bicykel tak, aby bylo pripravené zdolať s tebou všetky vrcholy. Bezpečne.

Štyri zásady hustenia, ktorých sa drž

1. Rolu hrá terén

Kolesá nafúkaj podľa toho, akým terénom sa hodláš preháňať. Je rozdiel medzi poľnými cestami a úhľadným cyklochodníkom. Pokiaľ sa rozhodneš brázdiť asfaltové trate, môžeš kolesá prifúknouť až na tri bary. Nižšie hodnoty zvoľ pre náročnejšie terény.

Nič ale nepreháňaj, dôležitá pre teba vždy bude hlavne informácia o doporučenom natlakovaní, ktorú najdeš na boku pneumatiky a na ráfiku. Terén možno volá po prifúknutí, ty ale nesmieľ prekročiť ani jednu z uvedených hodnôt.

2. Záleží aj na tvojej váhe

Člověk si hovorí, že na bike môže nasadnúť každý, a je tomu vážne tak. Ovšem než sa pustíš do hustenia jeho pneumatík, spomeň si na číslo, ktoré ti ukázala váha pri poslednom vážení. 

Zatiaľčo pädesiat kilový biker si kolesá dostatečne nafúkne na 1,6 barov, devedest kilový jazdec si dobre zajazdí na gumách o 2 až 2,1 baroch.

3. Bez pumpičky s tlakomerom sa nezaobíjdeš

Aj keď už máš tvrdosť pneumatiky v malíčku, alebo lepšie povedané v palci, predsalen daj pred kontrolou hmatom prednosť pumpičke vybavenej tlakomerom. Jedine tak budeš mať istotu, že máš nahustené presne toľko, koľko je potrebné. Vďaka tlakomeru naviac predíjdeš nepresnostiam rôznych hustiliek.

4. Husti, ale neprehusti

Bojíš sa defektu tak moc, že kolesá hustiš o sto šesť? Trochu zvolni, inak bude tvoj bike typickým príkladom prehustených kolies, na ktoré odborníci často upozorňujú. Tento zlozvyk zapríčiňuje  zlú ovladateľnosť bicykla a taktiež cvaknutie pneumatiky a následný defekt, a to nechceš!! 

Ani s tými najspoľahlivejšími chrániči na kolo a cyklo helmou zbytočne neriskuj nehodu kvôli defektu alebo prehusteným pneumatikám. Pokiaľ si s ich nafúkáním nevieš rady, neboj sa vydať do servisu. Budeš mať istotu, že je tvoj bike v najlepších rukách a nezničí sa prílišným, alebo nedostatočným nahustením. Ako bonus si tam omrkneš tie najlepšie celoodpružené bicykle.

Nezabudni ani na údržbu bicykla

Hustenie kolies ale nie je jedinou položkou na zozname toho, čo pre svoje MTB môžeš urobiť. Špína a prach horskému bicyklu (ani inému dopravnému prostriedku) práve neprospievajú, čo horšie, môžu viesť k poškodeniu pohyblivých častí, kam spadá reťaz, kazeta alebo prehadzovačka. 

K čisteniu bicykla ti bohato postačí handra a voda. Pre dokonalé čistenia doporučujeme použiť cyklo kozmetiku na čistenie, odmastenie a leštenie.

Radšej neexperimentuj s vysokotlakovým mytím, pri ktorom by dochádzalo k vymytiu ložisiek a paradoxne k väčšiemu zaneseniu nečistôt držiacich sa na jednotlivých častiach bicykla. 

Po kúpeli biku dopraj hydratačnú starostlivosť bohatú na cenné oleje. Nie, vážne, mysli na mazanie. Bohužiaľ veľa cyklistov tento krok prekračuje, ty ale nebuď ako oni. Kto maže, ten ide, preto sa mazaniu a čisteniu bicykla venuj pravidelne, ale v rámci mazania sa určite radšej vyhni brzdovým kotúčom.